2019 május 20, hétfő
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Juncker elnök beszéde az Unió helyzetéről
12
sze 2018
PDF
Nyomtatás
E-mail

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon tartotta meg az Európai Unió helyzetét értékelő idei beszédét Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Beszédében ismertette, melyek a kiemelten fontos uniós célok az előttünk álló év során, és felvázolta azzal kapcsolatos elképzelését, hogyan haladhat tovább az EU az egységesebb, erősebb és demokratikusabb Unió megvalósítása felé vezető úton, melynek irányát az elnök egy évvel ezelőtt elmondott évértékelő beszédében jelölte ki. Világszerte egyre nagyobb mértékű bizonytalanság tapasztalható, azért Jean-Claude Juncker hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Európa szuverénebb szereplővé váljon és ezáltal képes legyen meghatározó szerepet betölteni a világ jövőjének alakításában.


A beszéddel egyidejűleg a Bizottság több fontos területen konkrét kezdeményezéseket is előterjesztett, amelyek azonnal tettekre váltják az elhangzott szavakat:

• Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy Európában 2019-től szűnjön meg az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel.

• A Bizottság javaslatot tesz a migrációkezelés és a határigazgatás reformjával kapcsolatos kompromisszumhoz még szükséges utolsó elemekre. A Bizottság az Európai Határ- és Parti Őrség további megerősítését és hatásköreinek bővítését javasolja, többek között egy 10 000 fős műveleti személyzetből álló készenléti alakulat létrehozása révén, hogy az intézmény megfelelhessen azoknak a közös kihívásoknak, amelyek Európa előtt állnak a migrációkezelés és a határigazgatás területén. Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége megerősítését is javasolja a Bizottság annak érdekében, hogy a tagállamok teljes körű uniós műveleti támogatást vehessenek igénybe. Ezenfelül a Bizottság javaslatokat tesz a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasítására irányuló eljárások hatékonyságának javítására, korszerűsítve a visszatérésre vonatkozó hatályos uniós szabályokat, és meghatározva a következő lépéseket a kiegyensúlyozott migrációs politika alapvető elemét képező jogszerű migrációt illetően.

• Juncker elnök mai beszédében kijelentette, hogy Afrikának nem jótékonyságra, hanem megbízható és valós partneri viszonyra van szüksége. A Bizottság ennek érdekében egy új, „fenntartható beruházásokra és munkahelyekre irányuló Afrika–Európa szövetség” létrehozására tesz javaslatot, amelynek célja az Afrikába irányuló beruházások jelentős növelése, a kereskedelem megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint az oktatásba és a készségekbe történő beruházások előmozdítása. A szövetségnek köszönhetően akár 10 millió munkahely is létesülhet Afrikában a következő 5 éven belül.

• A Bizottság a javasolt Afrika–Európa szövetségen túl is felvázolja néhány módját a beruházások területén fennálló kihívások és lehetőségek kezelésének Afrikában, az EU szomszédságpolitikájában részt vevő országokban és a tágabb világban. Ezek közé tartozik a multilaterális és a nemzeti fejlesztés szereplőinek közös kezdeményezéseire irányuló felhívás, valamint az EU-n kívüli beruházások támogatását szolgáló, hatékonyabb pénzügyi struktúra kialakítására vonatkozó terv.

• A Bizottság új szabályokat javasol az online terrorista tartalmak gyors eltávolítása céljából. A Bizottság további intézkedések meghozatala mellett jogilag kötelező érvényű egyórás határidő bevezetését szorgalmazza attól az időponttól számítva, hogy az illetékes nemzeti hatóságok kiadják a vonatkozó eltávolítási végzést.

• Juncker elnök konkrét intézkedéseket jelentett be annak érdekében, hogy jövőre szabad, tisztességes és biztonságos európai parlamenti választásokra kerüljön sor. A mai bizottsági javaslatok többek között a kiberbiztonsági fenyegetésekkel szembeni védelemre, az online politikai hirdetések átláthatóságának javítására, valamint annak szankcionálására irányulnak, ha személyes adatokat illegálisan használnak fel az európai választások kimenetelének szándékos befolyásolására.

• A Bizottság ma javaslatot terjesztett elő abból a célból, hogy tovább erősítse az uniós pénzügyi intézmények felügyeletét a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás jelentette fenyegetések hatékonyabb kezelése érdekében.

• A Bizottság javaslatot tett az újonnan létrehozott Európai Ügyészség feladatkörének kiterjesztésére, felhatalmazást biztosítva az intézménynek arra, hogy határokon átívelően fellépjen a terrorista bűncselekmények ellen is.

• Annak érdekében, hogy az EU meghatározóbb globális szereplővé váljon, Juncker elnök azt javasolja a tagállamoknak, hogy a hatályos uniós szabályokat kihasználva az EU közös kül- és biztonságpolitikájának egyes területein térjenek át az egyhangúról a minősített többségi szavazásra. A Bizottság három olyan konkrét területet azonosított, ahol ez megvalósítható annak érdekében, hogy az EU világszerte jobban érvényre juttassa értékeit, megvédje érdekeit és gyors döntéseket hozzon. Ez a három terület a következő: 1. az emberi jogok megsértésére adott kollektív válasz 2. hatékony szankciók alkalmazása és 3. polgári missziók a biztonság és védelem területén.

A Juncker elnök mai beszédéről és az ehhez kapcsolódóan előterjesztett bizottsági javaslatokról átfogó tájékoztatással szolgáló weboldal itt található.

 2018. szeptember 12.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*