2019 február 17, vasárnap
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Kettős élelmiszer-minőség közös vizsgálati módszertant bocsát ki a Bizottság
18
2018
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az Európai Bizottság új közös módszertant bocsátott ki az élelmiszeripari termékek EU-szerte történő összehasonlításához. A testület tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) által kidolgozott közös módszertan segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezzenek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételének és jellemzőinek összehasonlítására.


Közös vizsgálati protokoll

Az EU területén árusított élelmiszeripari termékek mindegyikének szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeket kell teljesítenie, a fogyasztókat pedig az EU élelmiszer-címkézési jogszabályaiban meghatározott módon tájékoztatni kell a termékek legfontosabb tulajdonságairól. A fogyasztók nem vezethetők félre például a csomagolással. A nemzeti élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi hatóságok feladata biztosítani, hogy az egységes piacon forgalomba hozott élelmiszerek teljesítsék az EU jogszabályaiban foglalt követelményeket.

Az új vizsgálati módszer segítségével a hatóságok könnyebben meg tudják állapítani, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelő módon történik-e.

A módszer alapelvei közül kiemelést érdemel az átláthatóság, az összehasonlíthatóság, a hasonló mintavételezés és a termékvizsgálat elve.

A következő lépések

A Közös Kutatóközpont koordinálása mellett egyes EU-tagállamok laboratóriumai elkezdik egy páneurópai tesztsorozat keretében alkalmazni a módszertant, és segítségével adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredmények 2018 végéig napvilágot látnak.

2018. június 18.

 Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*