2019 január 22, kedd
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Európai megközelítés a beruházásösztönzésért és etikai iránymutatások kidolgozásáért
26
áp 2018
PDF
Nyomtatás
E-mail

A mesterséges intelligencia egyike a 21. század stratégiai szempontból legfontosabb technológiáinak. Ezért a mai napon az Európai Bizottság számos intézkedést terjesztett elő abból a célból, hogy a mesterséges intelligenciát az európai polgárok szolgálatába állítsa, és javítsa Európa versenyképességét ezen a területen. Európa már most is világszínvonalú kutatókkal, laboratóriumokkal és vállalkozásokkal büszkélkedhet a mesterséges intelligencia terén, a kiélezett nemzetközi verseny miatt azonban határozott uniós fellépésre van szükség ahhoz, hogy a fejlesztés élvonalához tartozzon.


A Bizottság ezért tegnap három pilléren alapuló megközelítést vázolt fel az állami és magánberuházások növelése, a társadalmi-gazdasági változásokra való felkészülés, valamint megfelelő etikai és jogi keretrendszer kialakítása érdekében.

1. Pénzügyi támogatás, valamint a mesterséges intelligencia köz- és magánszféra általi alkalmazásának ösztönzése: 2020 végéig az EU-nak (a köz- és magánszféra egészében) legalább 20 milliárd euróval kell növelnie a mesterséges intelligencia fejlesztését szolgáló kutatási és innovációs beruházásokat. Ennek támogatásához a Bizottság 1,5 milliárd euróra fogja növelni beruházásait a 2018–2020-as időszakban a Horizont 2020 program keretében. Mindez várhatóan további 2,5 milliárd euró értékű beruházást fog mobilizálni a már létrejött köz-magán társulások révén. Ezenfelül az Európai Stratégiai Beruházási Alap további (a tervek szerint 2020-ig több mint 500 millió euró összegű) vállalati beruházásokat fog támogatni a mesterséges intelligencia területén.

2. Felkészülés a mesterséges intelligencia alkalmazása nyomán bekövetkező társadalmi-gazdasági változásokra: A mesterséges intelligencia megjelenésével számos új munkakör jön létre, egyesek eltűnnek, a legtöbb pedig átalakul. Ezért a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy korszerűsítsék oktatási és képzési rendszereiket, és támogassák a munkaerőpiaci átmenetet. A Bizottság támogatni fogja üzleti-oktatási partnerségek létrejöttét, hogy Európába vonzza és itt is tartsa a mesterséges intelligenciával foglalkozó tehetséges szakembereket. Ezenfelül képzési programokat fog életbe léptetni, és támogatni fogja a készség- és kompetenciafejlesztést.

3. Megfelelő etikai és jogi keret kialakítása: A mesterséges intelligencia új etikai és jogi kérdéseket vet fel a felelősséggel és a döntéshozatal esetleges elfogultságával kapcsolatban. A Bizottság ezért 2018 végéig etikai iránymutatásokat terjeszt majd elő a mesterséges intelligencia fejlesztésére és felhasználására vonatkozóan. A Bizottság iránymutatást is ki fog dolgozni a termékfelelősségről szóló irányelv értelmezéséről, hogy a hibás termékek tekintetében jogi egyértelműséget biztosítson a fogyasztók és a gyártók számára.

A Bizottság és a tagállamok együttműködnek annak érdekében, hogy év végére összehangolt tervet dolgozzanak ki a mesterséges intelligenciára vonatkozóan.


 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*