2019 január 22, kedd
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Elvi szintű megállapodás az EU és Mexikó közötti kereskedelmi egyezményről
25
áp 2018
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az Európai Unió és Mexikó múlt héten új kereskedelmi megállapodásra jutott, amely a szélesebb körű, modernizált EU–Mexikó globális megállapodás részét képezi. Az EU és Mexikó közötti szinte teljes árukereskedelem vámmentessé válik, többek között a mezőgazdasági ágazatban is.


Az egyszerűbb vámeljárások révén még nagyobb előnyöket élvez majd az uniós ipar olyan ágazatokban, mint például a gyógyszerek, a gépek és a közlekedési berendezések. A megállapodás a fenntartható fejlődés terén is előremutató szabályokat fektet le. Egyéb kérdések mellett az EU és Mexikó kötelezettséget vállalt arra, hogy ténylegesen végrehajtja az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye keretében létrejött Párizsi Megállapodás szerinti kötelezettségeit. Ez lesz az EU első olyan kereskedelmi megállapodása, amely kezeli a magán- és állami szektorban jelentkező korrupciót.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A kereskedelem lehet mindenki számára előnyös folyamat, és annak is kell lennie – a mai megállapodás pontosan ezt mutatja. Mexikó és az EU közös munka eredményeképpen kölcsönösen kedvező megállapodásra jutott. Ezt olyan partnerekként vittük véghez, akik hajlandóak tárgyalni, megvédeni az érdekeiket, ugyanakkor hajlandóak olyan kompromisszumot kötni, amely megfelel mindkét fél várakozásainak. Ezzel a megállapodással Mexikó csatlakozik Kanadához, Japánhoz és Szingapúrhoz azon partnereink egyre hosszabb sorában, akik hajlandóak együttműködni az EU-val a nyitott, méltányos és szabályokon alapuló kereskedelem védelmében”.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőket tette hozzá: „Az EU-nak és Mexikónak két évnél rövidebb idő alatt sikerült egy olyan megállapodást tető alá hozni, amely megfelel a 21. század gazdasági és politikai kihívásainak. Ezzel régóta tartó és gyümölcsöző kapcsolatunk új fejezetét nyitjuk meg, amely ösztönzi a kereskedelmet és munkahelyeket teremt. A mai megállapodás azt a fontos üzenetet is közvetíti a többi partner számára, hogy fel lehet frissíteni a meglévő kereskedelmi kapcsolatokat, ha mindkét partner egyértelműen hitet tesz a nyitottság, valamint a szabad és tisztességes kereskedelem értékei mellett.”

Phil Hogan mezőgazdaságért felelős biztos kijelentette: „Ez a megállapodás újra bizonyítja, hogy értékes az a vezető szerep, amelyet az EU a nyitott és szabályokon alapuló kereskedelem globális előmozdításának élharcosaként játszik. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a partnereinkkel külföldön végzett szorosabb együttműködés révén otthon érezhető előnyöket biztosítsunk polgáraink számára. Ez a megállapodás nagyon fontos agrár-élelmiszeripari ágazatunk szempontjából, mivel új kiviteli lehetőséget teremt kiváló minőségű élelmiszer- és italtermékeink számára, ami hozzájárul több munkahely és a növekedés megteremtéséhez, különösen a vidéki területeken.”

A mai megállapodás – véglegesítését és jóváhagyását követően – előnyöket biztosít majd a vállalkozások és a fogyasztók számára egész Európában, és a megállapodás az EU értékeken alapuló kereskedelempolitikai menetrendjét is erősíteni fogja. A mai napon elfogadott elvi szintű megállapodás a modern korba helyezi az EU és Mexikó közötti kereskedelmi kapcsolatot és lebontja a még meglévő, kereskedelem előtt álló akadályok legnagyobb részét.

Mióta 2000-ben hatályba lépett az előző EU–Mexikó kereskedelmi megállapodás, évente mintegy 8 %-os ütemben nőtt az EU és Mexikó közötti kereskedelem, ami a teljes időszakban az árukereskedelem összességében 148 %-os növekedését eredményezte. E kedvező eredmények ellenére még mindig széles mozgástér állt rendelkezésre a kereskedelmi kapcsolat javításához – ezt kezeli az új megállapodás azzal, hogy gyakorlatilag a teljes árukereskedelmet vámmentessé teszi.

A megállapodás fő elemei

1) Az EU-ból származó mezőgazdasági export profitálhat a legtöbbet, mint például a szárnyasok, a sajtok, a csokoládé, a tészta és a sertéshús kivitele.

A megállapodás különösen:

sokféle sajt, például a Gorgonzola és a Roquefort tekintetében biztosít preferenciális hozzáférést (jelenleg 20 %), valamint szerez hozzáférést számos új sajt esetében az éves kvóták mértékében;

jelentős mennyiségben biztosítja a tejporkivitelt a legnagyobb piacok egyikén, a hatálybalépés napjától kezdve 30 000 tonnával indítva, amely 5 évvel később eléri az 50 000 tonnát;

lehetővé teszi az EU számára, hogy jelentősen növelje a Mexikóba irányuló sertéshúskivitelt, mivel szinte valamennyi sertéshústermék tekintetében vámmentessé válik a kereskedelem;

eltörli például a csokoládéra (jelenleg akár 30 %-os) és a tésztára alkalmazott (jelenleg akár 20 %-os) vámokat;

biztosítja 340 olyan különleges európai élelmiszer- és italtermék, az úgynevezett földrajzi árujelzők hamisítás elleni védelmét Mexikóban, mint például a Comté sajt Franciaországból, a Queijo São Jorge sajt Portugáliából, a Szegedi szalámi Magyarországról és a Magiun de prune Topoloveni szilva Romániából. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos ínyenségek uniós előállítóinak nem kell megküzdeniük az utánzatokkal, és amikor a fogyasztók ilyen termékeket vásárolnak, annak tudatában tehetik ezt, hogy az eredeti termék kerül a kosarukba.

A vámeljárások tekintetében az új megállapodás új szabályokat vezet be a papírmunka és a mexikói vámhatóságok által végzett fizikai ellenőrzések egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében.

2) A megállapodás átfogó fejezetet szentel majd a kereskedelem és a fenntartható fejlődés kapcsolatának, amely a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat rögzíti; új párbeszédet kezd a civil társadalommal a megállapodás valamennyi területén, megerősíti az EU és Mexikó fenntartható fejlődéssel és éghajlatváltozással kapcsolatos fellépéseit, nevezetesen azokat a kötelezettségeket, amelyeket a két fél az éghajlatváltozásra vonatkozó Párizsi Megállapodásban vállalt; továbbá fenntartja és garantálja a tagállamok ahhoz való jogát, hogy saját választásuk szerint szervezzék meg a közszolgáltatásaikat.

A megállapodás hivatkozik kifejezetten az elővigyázatosság elvére, hogy – a Szerződésekben foglaltaknak megfelelően – lehetővé teszi az EU számára, hogy mindaddig távol tartsa piacától azon termékeket, amelyekről nincs tudományos bizonyíték, hogy azok biztonságosak.

Abban a tekintetben is az első uniós kereskedelmi megállapodás lesz, hogy korrupció elleni küzdelemről szóló rendelkezéseket tartalmaz, és fellépésre vonatkozó intézkedéseket irányoz elő a vesztegetés és a pénzmosás leküzdésére. A szélesebb körű Globális Megállapodás – amelynek szerves részét képezi a kereskedelmi megállapodás – kitér az emberi jogok védelmére is, továbbá politikai és fejlesztési együttműködésről szóló fejezeteket tartalmaz.

3) A megállapodás nagy előrelépést jelent a tekintetben is, hogy a vállalkozások kölcsönösen hozzáférhessenek a kormányzati szerződésekhez az EU és Mexikó közbeszerzési piacain. Az uniós és mexikói vállalkozások egyenlő eséllyel indulnak majd, függetlenül attól, hogy Mexikóban vagy az EU-ban nyújtják be ajánlatukat. Mexikó arra is kötelezettségvállalást tett, hogy tárgyalásokat kezdeményez a mexikói államokkal (tartományokkal) arról, hogy a megállapodás aláírásának időpontjára lehetővé tegyék az európai vállalkozásoknak az állami (tartományi) szintű szerződésekre való pályázást is.

4) A nyitással azonban együtt jár az egyenlő versenyfeltételek megteremtése is: megállapodtunk a szellemitulajdon-jogok magas szintű védelméről.Ez védi az uniós kutatás-fejlesztést, valamint méltányos fizetséget biztosít az uniós művészek számára, továbbá a már említett 340 hagyományos uniós ínyencség számára.

5) Az új megállapodás liberalizálja a szolgáltatáskereskedelmet, ide tartoznak a pénzügyi szolgáltatások, a közlekedés, az e-kereskedelem és a telekommunikáció. A megállapodás a tudásalapú gazdaság számára kedvező környezet kialakítását is elősegíti majd a digitális kereskedelemről szóló új fejezetével. Felszámolja az online kereskedelem előtt álló szükségtelen akadályokat, mint például a vámok felszámítását egy alkalmazás letöltésekor, és egyértelmű szabályokat léptet életbe az online fogyasztók védelme érdekében.

6) A beruházásvédelmet illetően a megállapodás javítja a beruházási feltételeket és magában foglalja a beruházási vitákkal foglalkozó új, uniós bírósági rendszert, amely átláthatóságot biztosít és garantálja a kormányok közérdekből történő szabályozási jogát, továbbá biztosítja, hogy Mexikó és az EU a multilaterális beruházási bíróság létrehozása irányába teszik lépéseiket.

Összeségében a megállapodás megerősíti Európa vezető szerepét a globalizáció alakításában azzal, hogy az EU alapvető értékeivel összhangban álló kereskedelmi szabályokat fektet le, és védi az EU érdekeit és érzékeny pontjait. Ennek során hozzájárul a Bizottság fehér könyv folyamatának részeként közzétett, a globalizáció előnyünkre fordításáról szóló vitaanyagban azonosított kihívások kezeléséhez.

A következő lépések

A mai elvi megállapodás kiterjed a megállapodás legfontosabb elemeire. Néhány fejezet tekintetében a technikai részletek még kidolgozásra várnak. A mai elvi megállapodásra építve mindkét fél tárgyalói folytatják a munkát, hogy megoldják a még nyitott technikai kérdéseket, valamint hogy az év végére véglegesíthessék a megállapodás teljes jogi szövegét. A Bizottság ezt követően végzi el a megállapodás jogi ellenőrzését és fordítását az EU valamennyi hivatalos nyelvére, majd jóváhagyás céljából megküldi azt az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának.

2018. április 25.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*