2019 január 20, vasárnap
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  ÁFA: nagyobb rugalmasság a tagállamoknak, kevesebb bürokratikus akadály a kkv-k számára
18
jan 2018
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az Európai Bizottság a mai napon új jogszabályjavaslatokat terjesztett elő, hogy nagyobb mozgásteret biztosítson a tagállamoknak a hozzáadottérték-adó (Magyarországon az általános forgalmi adó, vagyis az áfa) mértékének meghatározása és a kkv-k számára kedvezőbb adózási környezet kialakítása terén. A mai javaslatok az áfaszabályozás megreformálására és az egységes uniós áfaövezet kialakítására irányuló törekvések utolsó lépéseit alkotják. A törekvések célja, hogy csökkenjen az EU-n belüli áfacsalás által okozott évi 50 milliárd eurós veszteség, a cégek sikeresen működjenek, az államháztartások pedig megfelelő bevételekhez jussanak.


A javaslatok két problémát hivatottak orvosolni. Az első az, hogy az 1992-ben elfogadott közös uniós áfaszabályok elavultak és túlságosan korlátozóak, mivel csak néhány ágazat és termék esetében teszik lehetővé, hogy a tagállamok kedvezményes áfakulcsokat alkalmazzanak. A másik problémát az jelenti, hogy a kisebb cégek aránytalan áfamegfelelési költségeket viselnek, ami gátolja a gazdasági növekedést, mivel a kisvállalkozások teszik ki az EU-n belüli vállalkozások 98%-át. A javaslatcsomag ezen a két területen hoz lényegi változást:

1. Nagyobb mozgásteret biztosít a tagállamoknak:

• A minimum 15%-os általános áfakulcs mellett a tagállamok ezentúl bevezethetnek két kedvezményes adómértéket 5% és a tagállam által választott általános mérték között, egy áfamentes mértéket (vagy nulla kulcsot) és egy kedvezményes mértéket a 0%-os és a többi kedvezményes adómérték között.

• Megszűnik a kedvezményes adókulcsok alkalmazási körébe tartozó áruk és szolgáltatások jelenlegi bonyolult jegyzéke, azaz a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy mire alkalmazzák a kedvezményes kulcsokat. Bizonyos termékekre, pl. a fegyverekre, alkoholtartalmú italokra, szerencsejátékokra és dohányárukra viszont mindig az általános áfakulcs vonatkozik majd. Változatlanul kedvezményben részesülhet minden olyan áru, amely jelenleg az általános áfamértéktől eltérő kulcs szerint adózik.

• A tagállamoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy legalább 12%-os legyen az áfamérték súlyozott átlaga.

2. Csökkennek a kkv-kra háruló áfaköltségek és bürokratikus terhek:

• A kisvállalkozások 2 millió eurós bevételi határérték alatt egyszerűbben tehetnek majd eleget adókötelezettségüknek;

• A tagállamok mentesíthetik az áfamentességre jogosult kisvállalkozásokat a nyilvántartással, a számlázással, a könyveléssel, illetve a bevallással kapcsolatos kötelezettségek alól;

• A több tagállamban üzleti tevékenységet folytató legkisebb vállalkozások más tagállamokban is áfamentességben részesülhetnek majd, amennyiben teljes EU-n belüli árbevételük 100 000 eurónál kisebb.

A következőkben a Bizottság a jogalkotási javaslatokat konzultáció céljából az Európai Parlament és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elé, illetve elfogadás céljából a Tanács elé terjeszti. A módosítások csak akkor lépnek hatályba, amikor ténylegesen megtörténik a végleges uniós áfarendszerre való áttérés.

2018. január 18.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*