2018 december 10, hétfő
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  További 80 milliárd forint értékű hitelben részesülhetnek a magyar kkv-k
17
okt 2017
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az Európai Beruházási Alap és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a COSME (a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) keretében megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknál. A megállapodás az Európai Bizottság európai beruházási tervének egyik alappillére, az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre. A megállapodás 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.


Az EBA vezérigazgatója, Pier Luigi Gilibert nyilatkozta: „Az EBA stratégiája az üzleti támogatásra, munkahelyek létrehozására és a növekedés serkentésére összpontosít. Az EBA elkötelezetten támogatja a kkv-kat, és nagy örömére szolgál, hogy az eddigi legnagyobb ESBA kkv-megállapodást írhatta alá Magyarországon a Garantiqával. Ez a 3500 kis- és középvállalkozás hozzá fog járulni a munkahelyteremtés és a növekedés serkentéséhez Magyarországon és Európa-szerte egyaránt.”

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos hozzátette: „Az EBA és a Garantiqa között létrejött megállapodás igazán jó hír a magyar kisvállalkozások számára, hiszen az Európai beruházási tervnek köszönhetően nem csak 80 milliárd forint támogatott finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozások, de a hitelfelvétel adminisztrációs terhei is csökkenhetnek. Személy szerint arra bátorítom a beruházást tervező magyar kkv-kat, hogy vegyenek részt a Garantiqa programjában.”

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „A mikro-, kis- és középvállalkozások körében az elmúlt években a garanciakonstrukciók egyre népszerűbbé váltak. Ezt jelzi, hogy a Garantiqa tavaly rekorderedményeket ért el, a garanciaállománya 21 százalékkal 443 milliárd forintra nőtt, a garanciakonstrukciók segítségével pedig 540 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások. A Garantiqa arra számít, hogy az idén is több mint 20 százalékkal növekedhet a garanciaállomány – köszönhetően többek közt a most kötött együttműködési megállapodásnak is.”

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta: „Az MFB-Indikátor vállalati felmérése alapján a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi és beruházási kedve fokozódik, amit a hivatalos jegybanki adatok is alátámasztanak: az idei második negyedévben a vállalati hitelpiac 7 százalékkal bővült. Önmagában a kkv-szektor hitelezése 8,3 százalékkal nőtt, az önálló vállalkozásokkal bővített, azaz a tágan értelmezett kkv-szektor pedig 13 százalékos növekedést ért el.”

A mai napon megkötött megállapodás azt is jelenti, hogy az állami viszontgarancia-konstrukciókból eddig kiszoruló vállalkozások is részesülhetnek immár kedvező kezességvállalási konstrukciókban. Emellett az EU által fedezett „portfólió garanciák” tovább csökkentik az adminisztrációs terheket és a hitelkihelyezés időigényét mind a finanszírozó bankok, mind a vállalkozások számára.

2017. október 9.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*