2018 július 20, péntek
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Beruházás az intelligens, innovatív és fenntartható iparba
18
sze 2017
PDF
Nyomtatás
E-mail

Ahogyan Jean-Claude Juncker elnök szeptember 13-án az Unió helyzetéről elmondott beszédében előrevetítette, új iparpolitikai stratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság. A stratégia azt célozza, hogy az uniós iparágak a világ élvonalában maradjanak, illetve a világ élvonalába kerüljenek az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció terén. Az EU megújított iparpolitikai stratégiája átfogó keretbe szervezi az összes korábbi és új horizontális és ágazatspecifikus kezdeményezést, világosan meghatározza minden érintett szereplő feladatait, és kijelöli azokat a fórumokat, amelyek lehetővé teszik az ipar és a civil társadalom számára a jövőbeli iparpolitikai intézkedések irányának meghatározását.


A stratégia legfontosabb új elemei közé tartoznak a következők:

• átfogó kezdeményezéscsomag az ipar kiberbiztonságának megerősítésére

• rendeletjavaslat a nem személyes jellegű adatok szabad áramlásáról

• új intézkedések a körforgásos gazdaság területén

• több kezdeményezés a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok keretszabályozásának korszerűsítésére

• kezdeményezés az EU-ban lefolytatott közbeszerzési eljárások minőségének javítására

• a készségfejlesztési program kiterjesztése új kulcsfontosságú iparágakra

• stratégia a fenntartható finanszírozás területén, amely segíteni fog abban, hogy a magántőke hatékonyabban eljuthasson a fenntarthatóbb beruházásokhoz

• kiegyensúlyozott és progresszív kereskedelempolitika kialakítását célzó kezdeményezések, valamint európai keretrendszer kidolgozása az EU biztonságát vagy közrendjét esetlegesen veszélyeztető közvetlen külföldi befektetések átvilágítására

• a kritikus fontosságú nyersanyagok listájának felülvizsgálata

• új javaslatok a tiszta, versenyképes és összekapcsolt mobilitás térnyerése érdekében

Európa ipara erős, és számos ágazat vezető szerepet játszik a világpiacon. Az ipar adja az EU exportjának kétharmadát, és 36 millió embernek biztosít munkát. A 36 millió munkahelyből 1,5 millió 2013 óta jött létre. A versenyelőny megtartása és növelése komoly mértékű korszerűsítést igényel. Európa iparának jövője azon múlik, mennyire lesz képes a folyamatos alkalmazkodásra és innovációra, és ennek jegyében mennyire lesz kész folyamatosan beruházni az új technológiákba és élni az egyre nagyobb fokú digitalizáltságból és a kis szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságra való áttérésből fakadó változások adta lehetőségekkel. Ez az oka annak, hogy az ipar a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság politikai prioritásainak középpontjában áll.

A Bizottság minden szakpolitikai területen arra törekszik, hogy lehetővé tegye az ipar számára új munkahelyek létrehozását és Európa versenyképességének növelését, előmozdítsa a tiszta és a digitális technológiákra irányuló beruházásokat és innovációt, és megvédje az ipari átalakulás hatásainak leginkább kitett európai régiókat és munkavállalókat.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 2017. szeptember 18.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*