2018 május 21, hétfő
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Megfizethetőbb gyógyszereket akar az Európai parlament
03
2017
PDF
Nyomtatás
E-mail

Egy csütörtökön elfogadott állásfoglalás szerint az elmúlt évtizedek gyógyszerár emelkedése oly mértékű volt, hogy sok uniós állampolgár már nem vagy alig tudja megfizetni ezeket és a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága is veszélybe került. A magán és közérdek egyensúlya érdekében jobban nyomon követhetővé kéne tenni a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat.


„Az állami egészségügy fontos része az európai identitásnak. A gyógyszerekhez való hozzáférést garantálni kell, ehhez pedig egyensúlyt kell teremteni a tagállamok és a nagy gyógyszercégek közötti tárgyalási erőviszonyai között” - mondta Soledad Cabezon Ruiz (S&D, Spanyolország) jelentéstevő. A szöveget 568 szavazattal 30 ellenében 52 tartózkodással fogadták el.

Követhető kutatás-fejlesztési költségek

A képviselők úgy vélik, hogy a gyógyszerárakban nem tükröződik a jelentős mennyiségű kutatás-fejlesztésre adott állami támogatás, ezért nagyobb átláthatóságot követelnek az államilag támogatott kutatások aránya és a marketing költségek kapcsán. A Tanácsot és a Bizottságot pedig arra kérik, hogy a megfizethető gyógyszerellátás érdekében erősítse a tagállamok tárgyalási képességeit.

A gyógyszerekre fordított költések emelkedése, és a tagállamok, valamint a nagy cégek közötti információs és kapacitásbeli aszimetria erősebb uniós együttműködést és új intézkedéseket követel. Az árképzés hatékony kontrolljához és a teljes átláthatósághoz új törvényi háttérre van szükség - szögezik le a képviselők.

Rezisztens kórokozók

A képviselők szerint egyre szélesebb az olló az antibiotikum-rezisztens kórokozók száma és az új gyógyszerek száma között; az új, ellenálló vírusok 2050-ra akár évi tízmillió áldozatot is szedhetnek. Jelenleg évente 25 ezer ember hal meg ilyen esetek miatt, miközben az elmúlt 40 évben mindössze egy teljesen újfajta antibiotikumot fedeztek fel.

Eljárás: Nem jogalkotási állásfoglalás

Háttér:

A WHO szerint a gyógyszerekhez való hozzáférés az egészséghez való jog része. Az EP szerint ugyanakkor megdöbbentő különbség tapasztalható az egyes tagállamokban az innovatív gyógyszerek hozzáférhetősége és áruforgalma között. Ennek oka sok egyéb mellett az eltérő árazási és visszatérítési rendszerek, szigorú védjegyek lehetnek.

 

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*