2018 június 20, szerda
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  900 orvoscsoport működhet együtt Európa-szerte a betegek érdekében
28
feb 2017
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az Európai Bizottság ma jelentette be, hogy március 1-jén kezdik meg működésüket azok az újonnan megalakult európai referenciahálózatok, melyek előmozdítják a szakmai együttműködést a ritka betegségek terén. E határokon átnyúló együttműködési platformok egyedi és innovatív módon teszik lehetővé a ritka vagy a kis prevalenciájú komplex betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó szakemberek együttműködését.


A működését most megkezdő 24 tematikus referenciahálózat 26 ország több mint 900, rendkívül specializált egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóját kapcsolja össze, amelyek a csontrendellenességektől kezdve a hematológiai betegségeken át a gyermekrákig és az immunhiányos betegségekig a témakörök széles skálájával foglalkoznak. Az EU-ban rendelkezésre álló legjobb szaktudás ilyen mértékű összefogása évente betegek ezreinek válhat előnyére: mindazoknak segítséget jelent majd, akik az orvostudomány kevéssé feltárt területein igényelnek fokozott és rendkívül specializált egészségügyi ellátást.

A hálózat magyar tagjai között találjuk az Országos Onkológiai Intézetet, a Semmelweis Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Albert Klinikai Központját, a Debreceni Egyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet.

Ritka betegségnek azokat nevezzük, amelyek 10 000 emberből legfeljebb ötöt érintenek. Összesen mintegy 6000–8000 féle ilyen betegséget azonosítottak, amelyek az EU-ban mintegy 30 millió ember életét befolyásolják – közöttük számos gyermekét. A ritka betegségeket sok esetben nem diagnosztizálják, mert vagy teljességgel hiányoznak a tudományos és orvosi ismeretek, vagy nehéz megtalálni a megfelelő szakembereket. A ritka betegségekről rendelkezésre álló ismeretek hiányos és rendszerezetlen volta, valamint az egyes betegségek által érintett páciensek alacsony száma miatt ezen a területen az EU különösen jelentős hozzáadott értéket képviselhet.

Az európai referenciahálózatok a gyakorlatban új, innovatív ellátási modellek, e-egészségügyi eszközök, gyógyászati megoldások és orvostechnikai eszközök kidolgozását fogják biztosítani. Nagyszabású klinikai vizsgálatokkal lendítik majd előre a kutatást, és új gyógyszerek kifejlesztését teszik lehetővé. Méretgazdaságosságot eredményezve, a költséges erőforrások hatékonyabb felhasználása révén növelni fogják a nemzeti egészségügyi rendszerek fenntarthatóságát, és a ritka és/vagy komplex betegségben szenvedők tízezrei számára jelentenek majd előrelépést. Az európai referenciahálózatok működését határokon átnyúló európai távorvoslási eszközök segítik, és számos uniós finanszírozási mechanizmuson keresztül részesülhetnek támogatásban.

2017. február 28.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*