2018 szeptember 21, péntek
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Fényesebb jövő vár Európa energiafogyasztóira
14
áp 2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

A helyi vezetők a fogyasztókat helyezték előtérbe és az új európai energiapiac középpontjába. Az információkhoz való hozzáférés megkönnyítése informatikai eszközökkel, szabványos, részletes, könnyen érthető energiaszámla kidolgozása egész Európában, a fogyasztók védelme a visszaélésszerű gyakorlatokkal szemben, árgaranciák életbe léptetése – csak néhány a legfontosabb javaslatok közül, amelyeket a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése csütörtökön Brüsszelben elfogadott.

Az európai fogyasztók energiaköltségei az utóbbi években folyamatosan emelkedtek. Az Eurostat szerint az elektromos áram fogyasztói ára 2008 és 2012 között átlagosan évi 4%-kal emelkedett a lakosság, és 3,5%-kal az ipar számára.

 

Európában ma a háztartásoknak, a vállalkozásoknak és az iparnak olyan nehézségekkel kell szembenézniük, mint az energiafogyasztásról szóló tájékoztatás hiánya, a villanyszámlán jelentkező növekvő költségek, a díjak emelkedése, áramszolgáltató-váltással kapcsolatos nehézségek, akadályok az energia saját termelése és saját fogyasztása előtt, valamint a már elérhető új technológiák – mint az intelligens mérőórák – lassú elterjedése.

„Az európai fogyasztók megérdemlik, hogy lehetőséget kapjanak arra, hogy jobban kézben tudják tartani saját energiafogyasztásukat, és csökkenthessék kiadásaikat. Lehetőséget kell adni a polgároknak ezenkívül arra is, hogy maguk termeljenek energiát saját fogyasztásra, illetve azt másokkal megosszák, és így a termeléshez hozzájáruló fogyasztókká válhassanak” – jelentette ki Michel Lebrun (BE/EPP), az Új irányvonal az energiafogyasztók számára című vélemény előadója, a belgiumi Viroinval képviselő-testületének tagja.

 

Michel Lebrun többek közt a fogyasztók információhoz való hozzáférésének megkönnyítését, valamint olyan, már elérhető technológiák továbbfejlesztését javasolja, mint az intelligens mérőórák, hogy növelni lehessen az energiahatékonyságot, valamint csökkenteni a fogyasztást és a költségeket egyaránt. A vélemény az árak összehasonlítására alkalmas eszközök, valamint részletes, felhasználóbarát és Európa-szerte egységes villanyszámla kidolgozását szorgalmazza.

A helyi és regionális szerveknek kulcsszerepük van az új energiafogyasztói csomag végrehajtásában. „A legtöbb esetben a helyi és regionális önkormányzatok felelősek az elosztási infrastruktúra kiépítéséért és finanszírozásáért, az energiaszükséglet méréséért és kezeléséért, valamint a decentralizált termelésért” – mutatott rá Michel Lebrun. A közelmúltbeli párizsi éghajlatváltozási megállapodás felismerte, hogy különösen a globális felmelegedés elleni küzdelemben nagy jelentősége van a többszintű kormányzásnak, valamint a városoknak és a régióknak.

Michel Lebrun véleménye a fogyasztóvédelmet helyezi a középpontba: az intelligens fogyasztásmérőkkel kapcsolatban szigorú jogi keretet tart szükségesnek a személyes adatok biztonságának és védelmének biztosítására, ezenkívül árgaranciákat, valamint az energiaágazatban alkalmazott kereskedelmi gyakorlatok szorosabb nyomon követését szorgalmazza. Az elfogadott vélemény szerint uniós szabályozásra lenne szükség az energiaszolgáltató-váltás körüli bonyolult eljárások megszüntetése végett.

Az európai fogyasztói villamosenergia- és gázárak az elmúlt 20 évben folyamatosan emelkedtek, és ez a tendencia tovább folytatódik. Az Eurostat szerint az elektromos áram lakossági ára 2008 és 2012 között évente átlagosan 4%-kal nőtt. A földgáz esetében az emelkedés mértéke évi 3% volt. A legtöbb tagállamban ez az emelkedés meghaladta az inflációt. Az ipar számára az elektromos áram fogyasztói ára ugyanebben az időszakban évi 3,5%-kal növekedett. Az egyes nemzetek közötti eltérések még ma is jelentősek: azokban a tagállamokban, ahol az árak a legmagasabbak, négyszer annyit kell fizetni, mint a legolcsóbb energiát kínáló országokban.

Az RB ezzel az elfogadott véleménnyel csatlakozik az Európai Bizottság energiaunióval foglalkozó, 2015 februárjában közzétett keretstratégiájához, valamint az energiafogyasztókat érintő új irányvonalról szóló, ugyanezen év júliusában megjelent közleményéhez. A helyi és regionális szervek kiterjedt tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek a fogyasztók lehetőségeinek javítása, intelligens energiakezelési technológiák kidolgozása, valamint az adatvédelem terén – az Európai Bizottság stratégiája pedig éppen erre a három pillérre épül.

2016. április 15.

Forrás: www.cor.europa.eu

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*