2018 május 22, kedd
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk Európa jövőjéről tárgyal helyi vezetőkkel
10
feb 2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

A Régiók Európai Bizottsága február 10-én Brüsszelben tartott plenáris ülésén a regionális és helyi vezetők megvitatják az Európa előtt álló főbb kihívásokat Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. A kétnapos plenáris ülés napirendjén szerepel még az EU holland elnökségével való együttműködés, a regionális politika jövője, valamint az ifjúságpolitikák és a radikalizálódás elleni küzdelem.

 

Donald Tusk , az Európai Tanács elnöke a Tanács előtt álló főbb kihívásokat: a migráció, az éghajlatváltozás és az Egyesült Királyságban tartandó népszavazás kérdését is megvitatja a Régiók Európai Bizottsága tagjaival.

Másnap a Közgyűlés megvitat és valószínűleg el is fogad egy állásfoglalást az EU határok nélküli schengeni övezetéről.

Meghívást kapott még Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos, akivel az ifjúsági és oktatási politikákat vitatják meg; Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos, aki az uniós kohéziós politika javítási lehetőségeiről fog beszélni, valamint Ronald Plasterk holland belügyi és királysági kapcsolatokért felelős miniszter, aki ismerteti az EU holland elnökségének prioritásait, illetve megvitatja az RB-vel való együttműködés területeit – ilyen például az EU városfejlesztési menetrendje és a strukturális alapok egyszerűsítése.

Az RB emellett a következő témákban vitat meg és fogad el véleményeket:

A tartósan munkanélküli személyek munkaerőpiaci integrációja – február 10-én

A tartós munkanélküliség leküzdéséhez hatékonyabb és rugalmasabb állami foglalkoztatási szolgálatokra van szükség Európában – szögezi le a témában készülő véleménytervezet , melyet Enrico Rossi (IT/PES), Toszkána régió elnöke dolgozott ki. A vélemény emellett intézkedéseket szorgalmaz a munkaerőpiaci kereslet megerősítéséhez, melyhez a különféle uniós strukturális alapok igénybevételét javasolja.

A városok és a régiók bevonása az európai szemeszterbe – február 10-én

A 2016. évi éves növekedési jelentésről megfogalmazott állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az európai szemeszter – az Európai Unión belüli gazdaságpolitikai koordináció éves ciklusa – keretében megoldást kell találni a gazdasági és szociális teljesítmény és az adminisztratív kapacitás terén fennálló regionális különbségek csökkentésére, és ebben konkrét szerepet kell adni a városoknak és a régióknak.

Idősbarát turizmus – február 10-én

Az „idősbarát turizmusról” szóló, Annemiek Jetten , Sluis polgármestere (NL/PES) által összeállított véleménytervezet mindenekelőtt az idegenforgalmi ágazatot átformáló demográfiai változásokat veszi górcső alá. A szövegben foglalt ajánlások arra a tényre alapulnak, hogy az idősebb turistáknak más igényeik, motivációik és elvárásaik vannak, mint az aktív korú utazóknak.

Adatok a halászati ágazatban – február 10-én

Az Olgierd Geblewicz (PL/EPP) által kidolgozott véleménytervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy egy fenntartható közös halászati politika regionális szintű létrehozása érdekében szabad hozzáférést kell biztosítani a halászati adatokhoz, és jobban figyelembe kell venni a helyi önkormányzatok szükségleteit.

Innováció és modernizáció a vidék gazdaságában – február 10-én

A Randel Länts (EE/PES), Viljandi képviselő-testületének tagja által megfogalmazott véleménytervezet elképzeléseket tartalmaz a vidéki területek korszerűsítésére és a városi és vidéki területek közti különbségek csökkentésére. Néhány a javasolt intézkedések közül: a vidékfejlesztésre szánt uniós források növelése, alsó küszöbérték megállapítása a szakképzésre, a termékfejlesztés ösztönzése kisvállalkozásokban, valamint a nagy sebességű internethez való hozzáférés és az informatikai ismeretek bővítése a vidéki területeken.

Területfejlesztési mutatók – A GDP-n innen és túl – február 11-én

Ebben a véleményben , melyet Catiuscia Marini , az olaszországi Umbria régió elnöke és az RB PES-csoportjának elnöke állított össze, a helyi és regionális önkormányzatok képviselői megvizsgálják, mivel lehet kiegészíteni a GDP-t ahhoz, hogy mérni lehessen az EU régióiban és városaiban a fenntartható növekedés terén elért eredményeket.

Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés – február 11-én

A véleménytervezet hangsúlyozza, hogy több erőforrásra és szorosabb együttműködésre van szükség a fiatalokat sújtó munkanélküliség kezeléséhez, a fiatal menekültek beilleszkedésének javításához, valamint az európai fiatalok radikalizálódásának megelőzéséhez. Borboly Csaba (RO/EPP), Hargita megye közgyűlésének elnöke a véleményben azzal a céllal tesz intézkedésjavaslatokat, hogy az Unióban minden fiatal rendelkezzen bizonyos szintű készségekkel és képesítéssel, és hangsúlyozza, hogy ösztönözni kell a kiváló teljesítményt és az innovációt az oktatásban és a képzésben.

2016. február 9.

Forrás: www.cor.europa.eu

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*