2019 július 19, péntek
Főoldal  //  EFOP 1.6.3  //  Sajtóközlemény - Tarnalelesz
22
2018
PDF
Nyomtatás
E-mail

A Heves Megyei Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívására, az EFOP-1.6.3-17 kódszámú „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című intézkedés keretén belül 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az összeg megyei szintű szakmai koordinációs- és konzultációs rendszer kialakítására és működtetésére, a már működő, esélyteremtő együttműködések munkájának összehangolására, a települési önkormányzatok esélyteremtési intézkedéseinek feltérképezésére fordítható. 

 

A projekt, mely az Európai Unió támogatásával valósul meg, kiemelt célként jelöli meg a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők számának csökkentést, s évente 4, összesen 12 rendezvényt foglal magában. A pályázat célcsoportját a megyében működő érintett szervezetek, intézmények: a megyei önkormányzat, a települési önkormányzatok, a nemzetiségi önkormányzatok, az ellátórendszerek szereplői, civil szervezetek, egyházak, nonprofit szervezetek, valamint a közösségi programokhoz kapcsolódóan a tartós szegénységben élők, segítségre szorulók, romák és helyi közösségeik alkotják.

A projekt fókuszpontjai a mélyszegénységben élők és a romák, a gyermekek, a nők, az idősek, és a fogyatékkal élők is.  A tevékenységek megvalósítási helyszínei Heves megye különböző települései; a helyi közösséget érintő rendezvények, közösségépítő találkozók több részből álló, összetett, a célcsoport igényeihez megalkotott programok.

A közösségi együttműködést erősítő rendezvénysorozat második eseményét 2018. június 22-én, Tarnaleleszen rendezték. A szervezés során kiemelt szempont volt az integráció erősítése, a roma származású személyek bevonása a nagyobb elfogadás érdekében, a szülői kompetenciák fejlesztése, a család szocializációs szerepének hangsúlyozása, illetve mindehhez kapcsolódóan követendő példák, jó gyakorlatok, modellek bemutatása is.
A rendezvényen előtérbe került a családi értékek erősítése, a tolerancia szerepének hangsúlyozása, a családi kohézió, az együttes élmények, a biztonságérzet, bizalom kialakítása, valamint az érzékenyítés és a generációs kapcsolatok elmélyítése.

A helyi problémák megyei szintű összegzésével, a jó gyakorlatok megismerésével, a közös gondolkodás lehetőségének megteremtésével a felzárkóztatás feltétételeinek hosszú távú javulása várható.  


A rendezvényen két plenáris előadás hangzott el.
A korai fejlesztés fontosságát Ivádyné Csirmaz Ágnes, a Tarnaleleszi Általános Művelődési Központ vezetője fejtette ki. Az előadó aláhúzta:  korai – csecsemő vagy kisgyermekkori – fejlesztésre akkor van szükség, amikor a gyermek egy vagy több területen elmarad az életkorának átlagosan megfelelő szinttől. Ez lehet mozgás, értelmi vagy érzékszervi fejlődés, s a beszéd, valamint a nyelv fejlődése is. Az elmaradás érinthet szociális-, és érzelmi fejlődést vagy a viselkedést is. A hátrányok leküzdésére a szakemberek fejlesztő programot állítanak össze, amely magában foglalja a családnak nyújtandó segítséget. Ebben szerepel gyógypedagógia fejlesztés, tanácsadás és terápiás szolgáltatás is. Ezek összeállításakor minden esetben figyelembe veszik a gyermek aktuális állapotát és a család körülményeit.
Az oktatás és a munka, mint érték címmel Kovács Béla, Tarnalelesz polgármestere tartott előadást. A polgármester kiemelt a munka közösségformáló és értékteremtő erejét, valamint azt, hogy a szülők fontos, követendő példát állítanak gyermekeik elé, amikor munkát vállalnak, és azt felelősségteljesen elvégzik. Kovács Béla ismertette a település foglalkoztatási statisztikáját, az elmúlt időszakban végbement fejlődést és a közfoglalkoztatás jelentőségét is.
Az előadásokat szekciós előadások követték, melyek témája a családi életvezetés volt Herédi Zoltánné, körzeti védőnő vezetésével, Újlaki Gyula alpolgármester pedig motivációs beszélgetést tartott, s jó példákat mutatott be. Szőkéné Pál Mariann, Tarnalelesz Község Önkormányzata pénzügyi csoportvezetője pénzügyi tanácsadással segítette a megjelenteket.

A program megvalósulásának dátuma: 2018. június 22.
A projekt azonosítószáma: EFOP-1.6.3-17-2017-00019
A projektről bővebb információ a http://hevesmegye.hu/efop163 oldalon olvasható.

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

 

 

 


 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*