2019 február 19, kedd
Főoldal
13
2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

A Tisza és a Tisza-tó, amely mára az összefogás szimbólumává vált, nem elválasztja, hanem összekapcsolja a körülötte lévő megyéket. Nekünk pedig az a legfőbb feladatunk, hogy az egyedülálló természeti környezettel és élővilággal összhangban olyan fenntartható fejlesztéseket hajtsunk végre, melyek Heves megye egészére is hosszú távú, pozitív hatást gyakorolnak – fogalmazott Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke a Tisza-tó stratégiai fejlesztésével kapcsolatos együttműködési megállapodás aláírásakor, Szolnokon.

 

A megállapodásban 4 ország – Magyarország, Románia, Szerbia, Ukrajna – 10 régiója (Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vajdaság, Kárpátalja, Máramaros és Szatmár megyék) érintett. A sajtótájékoztatón elhangzott: a tágabb térség jövőjének együttes formálása érdekében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat nemzetközi együttműködés kialakítását kezdeményezte a Tisza-medencében. Ennek első lépéseként egy nemzetközi konferenciát rendeztek 2015 júniusában. A konferencia zárásaként az érintett felek közös szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben kinyilvánították, hogy kölcsönös érdekeltségen alapuló, formalizált kapcsolatrendszert kívánnak létrehozni a Tisza Ökorégió távlati kialakítása érdekében, szorosan illeszkedve az Európai Unió Duna Régió Stratégiájához. Ennek formáját középtávon egy európai területi társulás /EGTC/ alapításának előkészítésében fogalmazták meg.

A Tisza vízgyűjtő mentén érintett területi önkormányzatok vezetőit Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. Úgy fogalmazott: a Tisza úgy köt össze bennünket, mint egy út, amelyben egymás szomszédai vagyunk. Ebben a közös utcában kell közösen dolgoznunk. Olyan együttműködésben és összefogásban, amely alulról építkezik, hiszen mi, területi vezetők kezdeményeztük. A munka az aláírással kezdődik – tette hozzá.

A szolnoki aláírási ünnepségen, az érintett politikai vezetőkön kívül, részt vett Dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkár, Dr. Perger László, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezető tanácsadója és Dr. Kállai Mária, megyei kormánymegbízott.

 

2016. május 13.

hevesmegye.hu/jnszm.hu

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*