2019 július 21, vasárnap
Főoldal
11
aug 2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az ukrajnai Rafajnaújfalui Általános Iskola diákjait köszöntötte Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön, a megyeházán. A hatodik és nyolcadik osztályos gyermekek – két felnőtt kísérőjükkel – öt napot töltenek Heves megyében.

 

A magyarlakta Rafajnaújfaluból a Recskért Hórukk Egyesület szervezésében érkeztek megyénkbe a diákok. Szabó Róbert, elnöki keretéből, 100 ezer forinttal támogatta a szervezetet, segítve ezzel az Ukrajnában élő gyermekek magyarországi útját.

Az egyik nyolcadikos diák arról mesélt, nagy élmény számára, hogy felfedezheti a Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből már jól ismert történelmi helyszíneket. A gyermekekkel érkező tanárok arról szóltak, különösen fontosnak tartják a magyarságtudat erősítését, valamint a magyar kultúra ápolását, s nagy öröm számukra, hogy megyénkben tölthetnek pár napot. Hozzátették, hogy Kárpátalja, így Rafajnaújfalu is egy háborúban álló ország része, s a családok nehéz helyzetben vannak, hiszen sok gyermeknek kell nélkülöznie édesapját vagy fiú testvérét. Szó esett arról is, hogy a diákok továbbtanulási lehetősége igen csekély, így sokan folytatják tanulmányaikat Magyarországon.

A találkozón elhangzott, hogy a rafajnaújfalui iskola közel 60 diákkal, szerény körülmények közt működik. Szívesen fogadnak számítógépeket, laptopokat, könyveket, vagy akár bútorokat is. Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke támogatásáról biztosította a kárpátaljai delegációt, mint mondta, lehetőségeihez mérten a jövőben is igyekszik minden segítséget megadni annak érdekében, hogy a gyermekek jobb körülmények közt tanulhassanak.

Szabó Róbert megköszönte a Recskért Hórukk Egyesület szervező munkáját, s elnökük, Vas Imre Zsolt segítségét, amely lehetővé tette, hogy a nehéz körülmények közt élő gyermekek megyénkben tölthessenek egy hetet.

A vendégek számos kulturális programon vesznek részt, többek közt felkeresik az egri, valamint a siroki várat, a Líceumot, a Recski Nemzeti Emlékparkot, az arborétumot és az egri Kopcsik Marcipániát is.

 

2016. augusztus 11.

hevesmegye.hu

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*