2019 január 22, kedd
Főoldal
11
aug 2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az ukrajnai Rafajnaújfalui Általános Iskola diákjait köszöntötte Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön, a megyeházán. A hatodik és nyolcadik osztályos gyermekek – két felnőtt kísérőjükkel – öt napot töltenek Heves megyében.

 

A magyarlakta Rafajnaújfaluból a Recskért Hórukk Egyesület szervezésében érkeztek megyénkbe a diákok. Szabó Róbert, elnöki keretéből, 100 ezer forinttal támogatta a szervezetet, segítve ezzel az Ukrajnában élő gyermekek magyarországi útját.

Az egyik nyolcadikos diák arról mesélt, nagy élmény számára, hogy felfedezheti a Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből már jól ismert történelmi helyszíneket. A gyermekekkel érkező tanárok arról szóltak, különösen fontosnak tartják a magyarságtudat erősítését, valamint a magyar kultúra ápolását, s nagy öröm számukra, hogy megyénkben tölthetnek pár napot. Hozzátették, hogy Kárpátalja, így Rafajnaújfalu is egy háborúban álló ország része, s a családok nehéz helyzetben vannak, hiszen sok gyermeknek kell nélkülöznie édesapját vagy fiú testvérét. Szó esett arról is, hogy a diákok továbbtanulási lehetősége igen csekély, így sokan folytatják tanulmányaikat Magyarországon.

A találkozón elhangzott, hogy a rafajnaújfalui iskola közel 60 diákkal, szerény körülmények közt működik. Szívesen fogadnak számítógépeket, laptopokat, könyveket, vagy akár bútorokat is. Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke támogatásáról biztosította a kárpátaljai delegációt, mint mondta, lehetőségeihez mérten a jövőben is igyekszik minden segítséget megadni annak érdekében, hogy a gyermekek jobb körülmények közt tanulhassanak.

Szabó Róbert megköszönte a Recskért Hórukk Egyesület szervező munkáját, s elnökük, Vas Imre Zsolt segítségét, amely lehetővé tette, hogy a nehéz körülmények közt élő gyermekek megyénkben tölthessenek egy hetet.

A vendégek számos kulturális programon vesznek részt, többek közt felkeresik az egri, valamint a siroki várat, a Líceumot, a Recski Nemzeti Emlékparkot, az arborétumot és az egri Kopcsik Marcipániát is.

 

2016. augusztus 11.

hevesmegye.hu

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*