2019 October 22, Tuesday
Főoldal  //  Heves Megyei Közgyűlés  //  Szabó Róbert: Ez a nap az idős emberekről, a nekik járó tiszteletről szól
03
Oct 2012
PDF
Print
E-mail

Október 3-án délelőtt az Idősek Világnapja alkalmából tartotta hagyományos ünnepségét a Heves Megyei Idősügyi Tanács. Egerben, a Kemény Ferenc Sportcsarnokban közel ezer szépkorú néző előtt köszöntötték az idősbarát polgármestereket és az 50-ik házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat. Szabó Róbert, az Idősügyi Tanács elnökének a rendezvényen elhangzott köszöntő gondolatai olvashatóak alább.

 

"Nagy örömmel tölt el, hogy egy év elteltével újra ilyen szép létszámban, újra együtt láthatom Önöket. Heves megyében hagyománnyá vált, hogy évente összejövünk itt Egerben azért, hogy kifejezzük hálánkat, tiszteletünket, megbecsülésünket az idősek, Önök iránt.

Szüleink és nagyszüleink mosolya, gondoskodása erőt ad nekünk. Kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs, követendő példa számunkra. Általuk fedezhetjük fel saját gyökereink gazdagságát. Általuk tanulhatjuk meg életünket felelősségteljesen tervezni. E tapasztalat segítségével tanulhatjuk meg, hogy azt értékeljük, ami valóban értékes, azt ami soha el nem múlik.

Ez a nap az idős emberekről, a nekik járó tiszteletről szól. Ez az ünnep alkalmat kínál számunkra, hogy éreztessük, az idősek fontos részei életünknek. Tudjuk és tiszteletben tartjuk: Az idős ember nem szabályokat mond. Az idős ember nem tanításokat osztogat. Az idős ember, élettapasztalatát adja át. Ezt az ösztönös tenni akarást csak egyetlen módon tudjuk megköszönni, ha odafigyelünk az idősekre.

Éppen pár nappal ezelőtt ért véget Magyarországon két pályázat, mely éppen ezeket a  fontos tulajdonságokat volt hivatott hangsúlyozni: az idősek élettapasztalatát és az odafigyelés jelentőségét. A „Hogyan őriztük meg” című pályázatra, csaknem 1000 pályamunkát kapott a kiíró, Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázók között 98 éves is volt, valamint olyan házaspárok, akik 60-70 éve együtt élnek. A felhívás célja az volt, hogy saját történeteiken keresztül az idősek mintákat adjanak a fiatalabb korosztálynak a házasság értékteremtő és értékmegtartó intézményéről. A lehető legfontosabb iránymutatásról beszélünk.

A mai nap erről is szól, az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplő párok fogunk közösen tisztelegni. A házasság, a család a nemzet megmaradásának alapfeltétele, ezért nem engedhetjük meg, hogy ezeket a kötelékeket még tovább foszlani hagyjuk.

A minisztérium másik pályázat eredményhirdetését is most, az idősek világnapjához kapcsolódó rendezvényen tartotta. Az „Életút” elnevezésű pályázaton az idősebbek személyes történetük egy-egy emlékezetes pillanatát írhatták meg, akár egy történelmi eseményhez, például a második világháborúhoz vagy az 1956-os forradalomhoz kapcsolódóan. Jókai Anna író, a pályázatokat bíráló bizottság elnöke arról beszélt, hogy az írásokban a magyar nemzet elmúlt évtizedeinek története elevenedett meg. Az idős emberek írásaikban "minden bajunkat, minden fájdalmunkat feldolgozták".

Az írónő egy nagyon fontos gondolatot osztott meg velünk a pályázat kapcsán. Elmondta, a sok jó írás megerősítette abban a hitében, hogy "az utolsó percig tovább kell adni valamit". Az Idősek Világnapja alkalmából én is ezt kérem Önöktől: adják tovább tudásukat, tapasztalatukat. És azt kívánom, hogy otthon, családi körben, gyermekeik, unokáik, ükunokáik körében ez a tudás termékeny talajra hulljon.

Köszönöm figyelmüket, Isten éltesse Önöket!"

Eger, 2012.10.03. hevesmegye.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*