2019 August 19, Monday
Főoldal  //  EFOP 1.6.3  //  Felzárkózás-politikai Együttműködési szándéknyilatkozat aláírására került sor a Heves Megyei Felzárkózási Fórum I. ülésén
22
Feb 2018
PDF
Print
E-mail

Mintegy harminc, a társadalmi felzárkóztatás témakörében érintett intézmény és szervezet találkozott 2018. február 22-én a Megyeházán, hogy közös tanácskozás keretén belül együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával nyomatékosítsa a párbeszéd fontosságát.

A Heves Megyei Önkormányzat projektindító rendezvényén települési önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Heves megyei Kormányhivatal megszólított szakigazgatási szervei, gazdasági társaságok, a közoktatás, köznevelés, szakképzés és felsőoktatás intézményi képviselete, az Egri Főegyházmegye, a Máltai Szeretetszolgálat, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint civil szervezetek képviselői ültek egy asztalhoz, hogy beszélgessenek a Heves megyében élő hátrányos helyzetű lakosság felzárkózási lehetőségeiről.

A rendezvényen megjelent szervezeteket Szabó Róbert a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, aki ismertette a résztvevőkkel, hogy a Heves Megyei Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívására az EFOP-1.6.3-17 intézkedés keretén belül támogatást nyert egy megyei szintű felzárkózási koordinációs- és konzultációs rendszer kialakítására.
Szabó Róbert hangsúlyozta, hogy a projekt végső kedvezményezettjei a mélyszegénységben élők, a romák, a nők, a gyermekek, az idősek, a projekt 36 hónapos megvalósítási időszaka az Őket érintő intézkedésekre, társadalmi folyamatokra fókuszál. A pályázatban tett kötelező vállalások szerint a következő három évben a Heves megyei Önkormányzat különös hangsúlyt fektet a már működő, esélyteremtő együttműködések munkájának összehangolására, illetve a települési önkormányzatok esélyteremtési intézkedéseinek feltérképezésére. A projekt során félévenként megyei felzárkózási fórumra, illetve negyedévente munkacsoport ülésekre várja az önkormányzat a felzárkózással érintett szakterületek képviselőit. A fórumok, a munkacsoportok, valamint a településeken történő terepmunka nyomán készül majd el a Heves Megyei Szolgáltatási Út Térkép. Ahhoz, hogy a Térkép pontos információkat prezentáljon, az elkövetkező időszakban szükség lesz a partnerségre felkért szervezetek tapasztalataira, ötleteire, a szakmai területeken fellelt problémák megismerésére. Az elkészülő dokumentum feltárja majd a megyei szolgáltatási ellátottságot, a helyi esélyegyenlőséget érintő hiányosságokat. A projektben létrehozásra kerül továbbá a Megyei Esélyteremtő Paktum, amely az együttműködések gyűjteményével, a Szolgáltatási Út Térkép alapján feltárt hiányosságokra kínál majd megoldásokat. A pályázati felhívás elvárása, hogy a széles körű bevonásra épülő projekt eredményeinek be kell épülnie a megyei fejlesztéspolitikai dokumentumokba.
Elhangzott, hogy a Heves megyei Önkormányzat projektben tett vállalása szerint az önkormányzat munkatársai egy szervezetfejlesztő, érzékenyítő képzésen vesznek részt. A kompetenciák fejlesztése nemcsak külső rendezvényeken, hanem egy belső folyamatban is érzékelhetővé válik.
A megyei közgyűlés elnöke ismertette a résztvevőkkel, hogy az elkövetkező 36 hónap során közösségi együttműködést erősítő rendezvénysorozat várja a megye településein élőket. A rendezvények keretében színes programok, szakmai előadók segítik a helyi emberek információhoz jutását, erősítve egymás elfogadását. A rendezvények a pályázati felhívás kötelező érvényű tartalmát is figyelembe véve elsősorban hátrányos helyzetű városokban, községekben kerülnek megszervezésre.
„Párbeszéd, a közös gondolkodás folyamata indult el a Heves Megyei Felzárkózási Fórum mai ülésén. Bízom benne, hogy az együttműködés hosszú távon a partner szervezetek munkájának összehangolását, a megyei szintű társadalmi felzárkózási folyamatot fogja segíteni.” jelentette ki Szabó Róbert. Ennek jegyében került aláírásra a rendezvény ünnepélyes momentumaként az együttműködő partnerek részéről az együttműködési szándékot megerősítő nyilatkozat.
A rendezvény további programjaként Szabó-Fazekas Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának felzárkózási referense tartott előadást a kormányzati felzárkózás-politika irányvonalairól. Szabó-Fazekas Ildikó gondolatait követően Dr. Pappné Dragony Kinga, a projekt szakmai vezetője mutatta be a Heves Megyei Felzárkózás-politikai együttműködési program részleteit. A délelőtti program záró eseményeként Pacsuta István, az Eszterházy Károly Egyetem adjunktusa „A hátrányos helyzet aspektusai” címmel prezentált a program célcsoportját alkotó társadalmi réteg általános és sajátos problémáiról.  Ebédet követően a program munkacsoport üléssel folytatódott, ahol a résztvevő szervezeteket Forgács István romaügyi szakértő egy vitaindító beszélgetéssel várta. A projekt első munkacsoport ülése a romákat és a mélyszegénységben élőket érintő kérdésekre fókuszált.
A program folytatásaként a következő fórum megrendezésére 2018. őszén kerül sor, ekkor tematizált ülés keretén belül várjuk a felzárkózási folyamatban érintett, együttműködő szervezeteket.

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Előadás anyag (EFOP 1.6.3.-17-00019 „ Felzárkózás-politikai együttműködési program megvalósítása Heves megyében”)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*